Úloha zinku v protivírusovej imunite a v ochorení COVID-19
10. februára 2022Prichádza jar – čas na detoxikáciu tela a pečene
14. marca 2022Warning: Uninitialized string offset 5 in /data/web/virtuals/264830/virtual/www/wp-content/plugins/mailpoet/vendor-prefixed/sabberworm/php-css-parser/src/Value/Color.php on line 28
Syntetický verzus prírodný VITAMÍN C
Rozhodol som sa, že začnem túto sériu článkov o vitamíne C (kyselina askorbová). Dôvodom nie je len rozsiahly výzkum, ktorý som na túto mikroživinu urobil na college v Londýne, ale tiež moja osobná skúsenosť. Mám vo zvyku denne si k svojej zdravej strave pridať vitamín C a všimol som si, že keď to na pár dní preruším, začne mi pri umývaní zubov krvácať z ďasien. No a práve krvácanie z ďasien je jedným z príznakov nedostatku vitamínu C. Vitamín C si nedokážeme vyrobiť v našom tele sami, a preto ho potrebujeme pravidelne prijímať v potrave. Vitamín C je významný antioxidant prispievajúci k syntéze kolagénu, ktorý má vplyv na genetickú transkriptázu, imunitu a epigenetiku.
Keďže vitamin C je taký dôležitý, pozrime sa teraz na otázku z úvodu: Je synteticky vyrobený vitamín C rovnako vstrebateľný ako prírodný z potravy?
Vedci sa snažia porovnať vstrebateľnosť syntetického verzus prírorodného vitamínu C od začiatku tridsiatych rokov minulého storočia, kedy bol po prvýkrát chemicky vyrobený. Väčšina štúdií na zvieratách ukázala, že je rozdiel v strebateľnosti syntetického verzus prírodného vitamínu C. Avšak všetky spoľahlivé porovnávacie štúdie o vstrebateľnosti vitamínu C vykonané na ľuďoch ukázali, že nie je žiaden rozdiel medzi syntetickým a prírodným vitamínom C. [1]
Je dôležité uvedomiť si, že napriek tomu, že syntetický a prírodný vitamin C majú rovnaké chemické zloženie a sú pre ľudí rovnako vstrebateľné, príjem vitamínu C zo zeleniny a ovocia by sme mali, pokiaľ je to možné uprednostniť. Takýto prírodný zdroj totiž obsahuje rôzne makroživiny, mikroživiny a fytochemické látky, ktoré majú dodatočný zdravotný benefit. Mnohé štúdie ukázali, že zvýšený príjem ovocia a zeleniny znižuje prípady mozgovej príhody,[2], koronárnych chorôb srdca [3], a rakoviny. A sme opäť pri fakte, ktorý vždy pripomíname našim klientom – jedenie čerstvej, sezónnej a lokálnej bio zeleniny a ovocia je ten najlepší a najzdravší životný štýl, ktorý existuje! Preto ak sa rozhodnete pre syntetický vitamín C, zo zdravotného hľadiska bude výhodné, ak si kúpite doplnok, ktorý obsahuje aj prírodný zdroj vitamínu C (napr. acerola či šípky) s dodatočnými fytonutrientmi. Efektívnejšie vstrebávanie syntetického vitamínu C Vám zabezpečí lipozomálna forma. Takto upravené céčko je totiž obalené v tuku (lipid) a ľahšie prenikne cez fosfo-lipidovú bariéru, ktorá chráni naše bunky.
Pravda je taká, že žijeme vo svete, ktorý nás drastickým spôsobom oberá o vitamín C a ďalšie cenné makro a mikroživiny, či už cez pretrvávajúci stres, alebo cez sprocesované jedlá, znečistenie, cigaretový dym, liečivá alebo žiarenie. Napríklad, ak by ste chceli odvrátiť negatívny dopad cigaretového dymu na hladinu vitamínu C v krvi, museli by ste denne zjesť dodatočných 130 mg vitamínu C [4] Takže, ak fajčíte, a držíte sa odporúčanej dennej dávky vitamínu C podľa Slovenského vestníka Ministerstva zdravotníctva (cca 100-130 mg/den), bolo by to akoby ste žiaden vitamin C ani nezjedli! Nevyhnutne by to viedlo ku krvácaniu ďasien a následnému vypadávaniu zubov. A to by bol len začiatok zdravotných problémov.
Rýchlo sa blíži zima a čoskoro budeme všetci čeliť nachladnutiu a rôznym vírusom, vrátane korona vírusom. Vitamín C, či už ten syntetický alebo z prírodných zdrojov, znižuje symptómy nachladnutia a podporuje imunitu. [5]
Takže je veľa dôvodov, prečo by si dnes väčšina z nás mala denne dodávať syntetický vitamin C k vyrovnanej strave obsahujúcej ovocie a zeleninu. Ale koľko vitamínu C by ste si mali denne dodávať k potrave? Na túto otázku si odpovieme v niektorom z mojich nasledujúcich člákov.
Odkazy:
1
Carr, A. C. & Vissers, M. C. (2013). ‘Synthetic or food-derived vitamin C–are they equally bioavailable?’, Nutrients, 5 (11), pp.4284–4304.
2
He, F.J. Nowson, C.A. MacGregor, G.A. (2006). ‘Fruit and vegetable consumption and stroke: Meta-analysis of cohort studies’, Lancet, 367, pp.320-326.
3
Dauchet, L. Amouyel, P. Hercberg, S. et al. (2006). ‘Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: A meta-analysis of cohort studies’, The Journal of Nutrition, 136, pp.2588-2593.
4
Schectman, G. Byrd, J.C. Gruchow, H.W. (1989). ‘The Influence of Smoking on Vitamin C Status in Adults’, AJPH, 79 (2).
5
Baird, I.M. Hughes, R.E. Wilson, H.K. et al. (1979). ‘The effects of ascorbic acid and flavonoids on the occurrence of symptoms normally associated with the common cold’, The American Journal of Clinical Nutrition, 32, pp.1686-1690.